Boligsocial helhedsplan bygger bro til fællesskabet sammen med Hele Danmarks Familieklub

Boligsocial helhedsplan bygger bro til fællesskabet sammen med Hele Danmarks Familieklub

Vickie Ravn Bechsgaard,  

Boligsocial helhedsplan bygger bro til fællesskabet sammen med Hele Danmarks Familieklub

 

Dortes opgave for den boligsociale helhedsplan i Slagelse Kommune er at finde tiltag, der bygger bro og skaber netværk ud til eksisterende tilbud. Da hun blev kontaktet af Hele Danmarks Familieklub, var hun ikke i tvivl om, at familieklubbens tilbud passede perfekt ind i det boligsociale arbejde.

Dorte arbejder til daglig som boligsocial medarbejder på Motalavej i Korsør. Her har hun primært fokus på indsatsområdet sammenhængskraft og medborgerskab, som blandet andet handler om frivillighed, og om at bygge bro og skabe netværk til de eksisterende tilbud, der findes i lokalområdet. Hele Danmarks Familieklub er et eksempel på et sådant samarbejde.

Tilmeldingerne væltede ind

En projektmedarbejder fra Hele Danmarks Familieklub præsenterede konceptet for helhedsplanen, og der var bred enighed om, at projektet var spændende og relevant. Der blev inviteret til åbent hus foran beboerhuset på Motalavej, hvor familier kom forbi for at høre om familieklubben.

-Der kom bare så mange, at vi var helt overvældede. Vi var nødt til at sige til dem, at de skulle være hurtige, hvis de skulle meldes til. Faktisk var der så mange, der tilmeldte sig, at vi overvejede at starte endnu en klub op med det samme.

På nuværende tidspunkt er der to familieklubber på Motalavej. Begge familier har tilknyttet mere end otte familier, som alle kommer fra området. Familieklubberne mødes hver 14. dag, og for det meste er det kvinder og børn som samles. De fleste familier har arabisk baggrund, men der er også en dansk, en pakistansk og en indisk familie med i den ene klub, hvor Dorte er med som tovholder. Det fællesskab, familierne får i familieklubben, oplever Dorte som noget helt specielt, for de bliver som en ny familie for hinanden i kraft af, at nogle har familier, der bor så langt væk.

Frivillige har selv familien med

En af dem, der er frivillig i klubben, er Rana på 34 år, der kommer i klubben sammen med sine tre børn på ti, syv og tre år. Hun var med til at sprede ordet i den spæde start, fordi hun mente, det var interessant og hyggeligt. Derfor fik hun også lyst til at være frivillig:

– Jeg er en person, der godt kan lide at være inde over tingene, have mange bolde i luften, og gøre en forskel. Derfor faldt det mig meget naturligt at blive frivillig.

Rana og Dorte har haft let ved at skaffe flere frivillige. De frivillige deltager sammen med deres familier, men alle familier i klubben tager et stort ansvar for at køre klubben godt videre. De frivillige tager opgaven meget seriøst, og kan godt lide at have en rolle, hvor de står for planlægning og for at uddelegere arbejdet. Som boligsocial medarbejder har Dorte en praktisk og koordinerende rolle i familieklubben i samarbejde med de tre frivillige, og hun deltager næsten altid i klubbens arrangementer.

– Jeg synes, det er så hyggeligt, så jeg er der altid. Hvis jeg ikke var ansat her, så ville jeg helt klart være frivillig i en familieklub.

Dorte er glad for, at Hele Danmarks Familieklub opsøgte helhedsplanen. Rammerne for familieklubben er lige, hvad de skulle bruge som rammesætning til at starte et bæredygtigt familienetværk op:

– Det er virkelig positivt, og jeg er sikker på, at jeg kunne starte en 3. klub op hernede. Jeg har hele tiden familier, som kontakter mig, fordi de har set og hørt om familieklubben og gerne vil være med. Desværre har vi fuldt hus i begge klubber lige nu med mere end 35 medlemmer i hver.

Familieklubben bliver den nye familie langt fra hjemlandet

Rana lægger også vægt på det fællesskab, der skabes i klubben, og som er helt unikt:

-Når man deltager i klubben, enten som frivillig eller familie, så udvikler man nogle nye venskaber og en kontakt på en anden måde, end man ellers ville have gjort. Nu får man øjnene op for, at man kan bruge hinanden til andet end kun i familieklubben.

Hun beskriver klubben som en stor familie, som hjælper hinanden, både med at lave mad, tage del i opgaverne og se efter hinandens børn. Her spiller nationaliteterne også ind, for nogle af familierne i området har ikke meget familie i Danmark, og derfor kan savnet til familien godt være lidt hårdt. Så er Rana bare glad for, at hun kan udvise omsorg og give lidt af sig selv:

– En pige i klubben savnede sin moster, som bor i et andet land. Derfor foreslog jeg hende, at jeg kunne være hendes moster her i Danmark. Den tanke kunne hun godt lide.

På den måde synes Rana, at Hele Danmarks Familieklub er med til at skabe en positiv forandring i samværet og det fællesskab, der opstår ud af det.

URL: https://heledanmarksfamilieklub.dk/artikel-boligsocial/