Arkiv

Kreativ med Shane Brox: Byg Trille Tusindpat

De tre slemme nisser, vi byggede sidst, bor i det lille hus, vi byggede først. De bor også ved siden af en stald.

I den stald bor der tre – eller faktisk fire – dyr:

Grisen Gry
Hesten Harry
Anden Anker

…og så er der Trille Tusindpat.

Det er koen, som er så stor, at den ikke kan være i stalden. Så den bor udenfor. Men det har den det fint med, og så kan den også være vagt-ko og passe på om natten, hvis der kommer tyve eller andet rak.

Lad os bygge stalden til dyrene. Du skal bruge:

 • Brunt pap
 • Kulørt pap
 • Nogle ispinde eller andre pinde, fx ude fra haven
 • Maling
 • Gammel julepynt

Klip to stykker pap i den form og størrelse, du synes, din stald skal være. Lim ispinde eller andre pinde på rundt i kanten som vist på fotoet. Jeg har flækket mine ispinde, så de ikke bliver så lige at se på. Alt er sjovere, når det er lidt skævt.

Mal din stalds vægge og dit tag på indersiden. Læg tagsten på. Jeg har klippet mine ud af rød bølgekarton, men alt fra bæreposer til skoæsker i fine farver kan bruges.

Lim fliserne på taget og pynt med hjemmelavede istapper (se i blog 1, hvordan du laver istapper) og afklippet julepynt. Sæt dyrene ind i stalden.

For at lave Trille Tusindpat skal du bruge:

 • En mælkekarton med skruelåg
 • To mælkelåg
 • Maling
 • En printer


1. Pres toppen af mælkekartonen flad og lim fast med limpistolen. Vær tålmodig og pres det godt sammen, mens limen tørrer.
2. Kig på den lille tegning på print-out’en. Vend kartonen, så Trille ligger på ryggen, og mælkelåget (snuden) peger op mod dig selv. Skær en åbning ned langs midten af kartonen. Klip ben og yver til i begge sider. Benene kan med fordel være lidt bredre end yverne.
3. Mal kartonen. Det er helt op til dig selv i hvilke farver.
4. Print tegningen af Trilles tegnede detaljer ud. Og klip dem ud.
5. Lim delene på kartonen som vist på fotoet. Ører og horn på toppen af hovedet. Øjne i mælkelågene og lim dem på over snuden. Skru kartonens låg af, stik tungen ind og skru på igen. Hale og numse limes bagpå og tilsidst lim på næseborene.

Trille Tusindpat giver spandevis med mælk hver dag. Faktisk har nisserne snart ikke nok skåle og beholdere til at samle al den dejlige mælk i. Men de tre slemme nisser elsker mælk og risengrød og æder meget. Men de er ikke søde ved dyrene. De niver dem i skinkerne og smider knaldperler ind i høet, når de sover. De driller og kalder dem navne, så når de slemme nisser ikke kigger, så tisser Gry, Henrik og Anker en lille skvæt i mælken.

Men det ved de tre slemme nisser ikke. De synes bare, risengrøden smager dejligt og tager grådigt en kæmpeportion mere!

Næste gang skal vi bygge julemanden og hans kane, og så bliver det spændende at se, om de slemme nisser får nogle gaver…?

Dette indlæg er skrevet af Shane Brox. Han er også aktuel med en julekalender i 24 afsnit på YouTube. Følg med på www.youtube.com/user/braneshox for yderligere juleinspiration og kreativ leg med Shane.

Kreativ med Shane Brox: Tre slemme nisser

I huset, vi byggede sidst, som jo ligger i vores julenissevintersjovehyggeligelandskab, bor der en nissemor, en nissefar og deres tre nisseunger.

Nissefar er lejesvend hos Julemanden og hjælper med at pakke julegaverne til al verdens børn. Så han er væk hele december.

Nissemor arbejder på kommunen og tror ik’ på julen, så derfor arbejder hun fuld kommunetid fra 10.00-ish til 15.00-ish (nogle gange 14.30-ish) og går til bowling og håndbold med sin bedsteveninde NisseHanne. Så derfor er de tre nisseunger Ralf-Erik, Rolf-Espen og Gitte næsten altid alene hjemme. Og det kommer der ikke noget godt ud af…

Når man skal bygge slemme nisseunger, skal man bruge:

 • Vin-propper
 • 1 hvid piberenser
 • Lidt filt
 • Lidt glimmer-papir eller stof
 • 2 perler til pupiller og 2 knapper til øjne
 • En rød dims til næse
 • Lidt hvid karton til tænder
 • 2 farvede piberensere til ben og arme
 • Perler til sko
 • En knap til maven
 • Lidt glimmer-julepynt
 • Lidt silkebånd

Klip den farvede piberenser i to.

Sno den ene halvdel rundt om proppen, og lim den fast som arme.
Fold den anden del til ben og lim den på under proppen.

Klip en oval ansigtsform ud af filten og lim øjne, næse og tænder på.

Tænderne limer du fast bagpå, så de stikker ned foran.

Lim ansigtet på proppen.

Lav en nissehue af glimmer-papir eller stof. Hvis du synes, det er svært at klippe den rigtige form, så tag en æggebakke-dut, klip den op og brug den som skabelon. Lim piberenser-kant på og en dut for oven, måske med en hank i, så der kan komme silkesnor i til ophæng.

De slemme nisseunger bruger dagen på at stjæle de julegaver nissefar passer på for Julemanden og pakker dem op – længe før juleaftenen. Så leger ungerne med alt det legetøj, du og jeg egentlig skulle have og smider det ud igen og pakker løg og kartofler ind i stedet, som de giver til børnene…

Du kan se på fotoet, hvordan Ralf-Erik og Gitte pakker gaver op og roder i stuen. Gitte hader dukker og river hovedet af dem. (Det er Ralf-Eriks skyld, at der er vandskade op ad væggene på tapetet… men det er en historie til en anden gang).

Rolf-Espen har spist alt for meget slik og karameller og lakridser uden at spise sovs og kartofler først, så han har travlt med noget andet.

Havde det været mine børn, havde de skullet rydde op og vaske op og rede deres hår og gå tidligt til sengs! Og var de umulige, ville jeg sætte en silkesnor i dem og hænge dem på juletræet!

Næste gang skal vi bygge juledyrene i nissefamiliens stald. De er ihvertfald søde. Tror jeg nok…

Dette indlæg er skrevet af Shane Brox. Fra december er han også aktuel med en julekalender i 24 afsnit på YouTube. Følg med på www.youtube.com/user/braneshox for yderligere juleinspiration og kreativ leg med Shane.

Lav dit eget lille julenissevintersjovehyggeligelandskab med Shane

Shane Brox inspirerer dig til at bygge et lille hus af pap med husblas-vinduer, som kan stå og pynte hele december.

Du skal bruge:

 • Genbrugspap
 • Maling
 • Husblas
 • Bagepapir
 • Vatkugler
 • Glimmer
 • Perler, knapper og en plastprop
 • Lidt garn eller strimmel stof
 • En tallerken
 • Limpistol

Huset kan stå og pynte hele december. Det må gerne være skævt og se lidt gammelt ud. Det er jo et nissehus, og sådanne er aldrig perfekte.

Klip hul ud til vinduer og lim husblas på indersiden med almindelig skolelim (husblas smelter, hvis du bruger den varme lim fra limpistolen). På taget er der små firkantede tagsten klippet ud af nogle papæsker i fine farver. Jeg har blandet mørkeblå og guldbrune farver. Døren har fået et par tændstikker i kanten, og der er skodder for nogle af vinduerne.

Det har sneet hele natten og der hænger lange, glinsende istapper fra taget… Det er sjovt at lave disse. Alt man behøver er bagepapir, glimmer og en limpistol.

Jeg havde Thea i praktik på Operation Dagsværk, og du kan se, hvor nemt hun laver istapper på videoen nedenunder. Når du har lavet dine istapper, limer du dem bare på huset.

 


Der står et fint træ bag huset
… Men det er bare pap, hvid maling og glimmer… Lim grene på, mal og glimmer til!

Og Nissebørnene, som bor i huset, har bygget en fin snemand… Det er meget nemt at bygge en indendørs klippe-klistre snemand.

Alt, du behøver, er vatkugler med skolelim og glimmer, lidt dimser og dippedutter og et fint halstørklæde, som din mormor eller farfar kan hækle. Øjnene er perler, næsen en orange tændstik, og hatten er en plastikprop. Lim træ og snemand på hver deres lille papplade, så de kan stå på tallerkenen.

Arranger det hele på en fin tallerken, eventuelt med noget elefantsnot under pappladerne, så de står bedre. 

Sæt et lille telys med batteri ind i huset, og så lader du det bare sne hele natten lang, og det bliver så smukt og fint og hyggeligt.

Næste gang bygger vi nissefamilien, som bor i huset. Vi skal bruge nogle vinpropper, så skynd jer at drik en masse gløgg ;-)

Dette indlæg er skrevet af Shane Brox. Fra december er han også aktuel med en julekalender i 24 afsnit på YouTube. Følg med på www.youtube.com/user/braneshox for yderligere juleinspiration og kreativ leg med Shane.

Kongen af klippe-klistre er vores nye gæsteblogger

Glæd dig til vores kommende gæsteblogger, Shane Brox. Han forvandler papir, pap og dimser til fantastisk pynt og udsmykning.

De kommende fire uger vil Shane sprede julehygge og inspirere dig til at bygge imponerende julelandskaber.

Shane er blandt andet kendt fra tv-programmerne Shanes Verden og Shanes Jul, og i radioens P2 har han stået for Shanes Symfoni.

18 børnebøger har Shane skrevet og illustreret. Han har skabt børneballetten Fabelmageren på Det Kongelige Teater samt to udstillinger på Amalienborgmuseet. Den seneste, Eventyrdronningen, kan stadig opleves.

Shane er født i Canada af en norsk mor og en dansk far. Han studerende på Designskolen i Kolding, hvorefter han blev headhuntet til tøjgiganten Levi’s. Siden 2001 har han optrådt for børn, og omdrejningspunktet er hans egen kreative barndom.

Vær med, når Shane bevæbnet med limpistol og saks skyder om sig med inspirerende tips og ideer.

Shane lancerer nu en youtube-kanal. Fra december vil han være aktuel med en julekalender i 24 afsnit. Følg med på www.youtube.com/user/braneshox for yderligere juleinspiration og kreativ leg med Shane.

 

TAK & UNDSKYLD

For en del år siden viste en undersøgelse, at TAK og UNDSKYLD var de to ord, vi brugte mindst i det danske sprog.

Tænk, om vi mennesker kunne blive så store, at vi kunne vende os om og sige undskyld. For ikke at tale om tak. Begge dele kan gøre underværker i et andet menneskes liv.

Det gælder i øvrigt begge veje. Har du nogle mennesker, du har glemt at sige tak til? Så vis din glæde og taknemmelighed lige nu. Og har du glemt at gøre det, så forsøg med et undskyld og lad det udvikle sig derfra. Pøj, pøj :-))

Slutteligt
Kære læser af blogindlæggene i Hele Danmarks Familieklub.

Jeg har mit eget lille hjemmedigtede motto, som jeg håber, I vil tage til jer og bruge. Jeg ved det virker!

“Mennesker, der bliver SET, HØRT og FORSTÅET, vokser”.

Dette indlæg er skrevet af forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj. Hun giver inspiration til, hvordan vi hjælper hinanden og skaber nærvær med vores børn. Læs mere om Gitte på www.gittehornshoej.dk

Har du talt med dit barn i dag?

Sådan lød en kampagne for år tilbage. Opfordringen lød på at tale med sit barn i mindst 20 minutter.

Jeg synes ikke, man overhovedet skal sætte tid på en samtale. Tænk, hvis nogen tager det bogstaveligt og stopper midt i en god snak, fordi der er gået 20 minutter.

Jeg kender ingen, der ikke gerne vil tales med. Men jeg kender mange, der aldrig taler med nogen.

Vi skal saftsuseme ville hinanden! Derfor er min opfordring: RÆK UD og snak med dem, du har omkring dig. Jeg kender ingen, der ikke har en historie. Men jeg kender rigtig mange, der aldrig får den fortalt. Vi er efterhånden så selvoptagede, at vi glemmer at lytte og spørge ind til vores medmennesker.

Mit råd er: Stil spørgsmål. Spørg for eksempel: “Hvad er dit bedste ferieminde?”. “Hvad er den bedste film, du har set?”. Pludselig er den gode snak i gang, og den kan være både givende og lærerig begge veje.

Dette indlæg er skrevet af forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj. Hun giver inspiration til, hvordan vi hjælper hinanden og skaber nærvær med vores børn. Læs mere om Gitte på www.gittehornshoej.dk

Har du haft en "lykkedut" for nylig?

Jeg oplevede, da mine børn var små, og jeg spurgte "Gik det godt i børnehaven i dag?". Så svarede de blot "jaahhhh...".

Så fortalte jeg dem om at have en mave fyldt med glæde og lykke. Det skal man have mindst en gang om dagen, fortalte jeg dem. Resultatet var, at de havde fokus på at opleve noget, der gav en god mavefølelse (fordi vi mærker med maven). Resultatet blev, at vores børn elskede at fortælle om dagens “lykkedut”.

Selv i deres voksne liv hænder det, at de ringer og fortæller en lykkedut. Jeg er lige blevet bedstemor, og det i sig selv er en kæmpe lykkedut i min mave. I kan regne med, at jeg vil lære mit nye barnebarn om lykkedutter, og skrive hendes ned. Har du haft en lykkedut for nylig?

Dette indlæg er skrevet af forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj. Hun giver inspiration til, hvordan vi hjælper hinanden og skaber nærvær med vores børn. Læs mere om Gitte på www.gittehornshoej.dk

Alle har brug for samvær og gode fællesskaber

"Takt er evnen til at hjælpe et andet menneske på benene uden derved at træde dem over tæerne".

Rigtig mange tror, at Emma Gad (forfatter til bøger om god opførsel) var en stram tante med en løftet pegefinger. Tværtom!

Emma Gad ville såmænd blot fjerne det grimme i samværet og fremelske det smukke – og hvem kan være imod dette?

Hvis vi hver især gør vores bedste og dagligt har fokus på den gode opførsel, så bliver samværet hyggeligt og rart.

Alle har brug for samvær og gode fællesskaber. Hvordan byder du ind?

Dette indlæg er skrevet af forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj. Hun giver inspiration til, hvordan vi hjælper hinanden og skaber nærvær med vores børn. Læs mere om Gitte på www.gittehornshoej.dk

Tro, håb og kærlighed

Kære dig, der læser med her. Mist aldrig TROEN.

Du kan tro på hvad som helst – fra Gud til blot at tro på, at ting nok skal lykkes. For ja, man siger: “Tro flytter bjerge”.

Selv når du synes, det ser mest sort ud i dit liv. Så bevar troen på, at der er lys forude.

Mist aldrig HÅBET på at ting nok skal lykkes. Nogle tager blot længere omveje, inden man lykkes.

Tro mig. Med TROEN og HÅBET finder vi glæden og KÆRLIGHEDEN. Kærligheden behøver ikke at være fysisk.

Kærligheden kan også være til livet. Jeg tror på, at hvis vi tør række ud og vise vores sprødhed og sårbarhed, så er der omsorg fra ens medmennesker. Det handler om at turde, håbe og tro på, at vi mennesker dybest set vil hinanden. Det er blot ikke alle, der tør vise det. Desværre! Tør du går forrest?

Dette indlæg er skrevet af forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj. Hun giver inspiration til, hvordan vi hjælper hinanden og skaber nærvær med vores børn. Læs mere om Gitte på www.gittehornshoej.dk

En kan ikke hjælpe alle - men alle kan hjælpe en!

Tænk om vi alle dagligt havde fokus på at gøre en forskel i et andet menneskes liv.

TÆNK om det blev et fælles mål for os alle.

Så er jeg personligt sikker på, vi ville opleve langt større samhørighed til andre.

Tænk at vende sig mod et andet menneske – gi’ et varmt smil, eller blot sige hej.

Vis mig det menneske, der ikke returnerer med et smil og et hej.

“Som man sår, høster man”, siges der. Tænk, det tror jeg på! Hvilke frø har du lyst at sætte?

Dette indlæg er skrevet af forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj. Hun giver inspiration til, hvordan vi hjælper hinanden og skaber nærvær med vores børn. Læs mere om Gitte på www.gittehornshoej.dk