Arkiv

Sådan bygger du en bænkebiderhule

Bænkebider og hule? Jo, den er god nok - se her hvordan.

Jeg hedder Mariella Harpelunde Jensen og jeg er huledirektør i Dansk Hulebyg.

I dag vil jeg vise jer dengang, vi byggede en bænkebiderhule sammen med Maria, Katrine, Mads, Thorbjørn og Bjarke fra 5. klasse.

En hule som senere er blevet en af vores ynglingsdesigns hos Dansk Hulebyg.

Byg en løghule

Læs hvordan du bygger en 3D-form af et løg, som ender med at blive til en hule.

Jeg hedder Mariella Harpelunde Jensen, jeg er huledirektør i Dansk Hulebyg.

I dag vil jeg fortælle jer om dengang vi byggede en hængende hule i et træ sammen med Daniel og Carl.

Først skar vi formen ud i en krydsfinerplade. Så byggede vi formen i 3D. Så beklædte vi den med hørlærred, som vi klipsede fast og så afprøvede vi den.

Hvis du bygger i træer skal du tænke dig om og være opmærksom på sikkerheden.

Men det er SJOVT.

Byg en flydende hule

Hvem drømmer ikke om en flydende hule til en solrig dag på vandet?

Det gør brødrene Anders og Jesper Iwaan.

Og her kan du se hvordan de sammen med hulemester Allan byggede en superfed flydende hule med pedalmotor.

Du kan sagtens bygge din egen flydende hule og bruge fodertønder til opdrift.

Det er sjovt at være på vandet.

Gæsteblogger og huledirektør: Hulen i boghandlen

I dag vil jeg fortælle jer om dengang, vi byggede en hule i en boghandel med en smart lille lyttefinesse.

Jeg hedder Mariella Harpelunde Jensen og er huledirektør i Dansk Hulebyg. I dag får du fortællingen om dengang vi byggede en hule i en boghandel med en smart lille finesse. Se om du kan få øje på hvad jeg mener :-)

Som I måske kan se på billederne, har hulen form som en tipi og er bygget af tagrør fra søen, gran og lægter.

Hvis I en dag ikke ved hvad I skal lave og I kan samle lidt træ og plader, skruer og låne jer til en skruemaskine, så kan I også bygge en hule.

Vi byggede hulen sammen med nogle familier, der kom forbi – men det er nok endnu sjovere at bygge den med sin familie.

Har du fx. prøvet at save med en håndsav? Kan du styre en skruemaskine? Hvis du går ind på www.hulebyg.dk kan du finde opskriften.

Hulen koster cirka 750 kroner i materialer, hvis man skal købe dem fra nye. Men hvis du fx har en gammel plade til gulv, så koster den kun 200 kroner.

Du kan skrue alt muligt på siderne og den kan både stå indenfor og udenfor.

Mød gæsteblogger: Huledirektør Mariella Harpelunde Jensen

Gennem de næste uger er det Mariella, der vil lære dig om hulebygning og give dig tips til, hvordan du selv kommer i gang.

Jeg hedder Mariella Harpelunde Jensen og er huledirektør i Dansk Hulebyg – en lille håndværksvirksomhed, som har specialiseret sig i at bygge huler med børn.

Jeg har hele mit liv instrueret og skrevet tv-serier for børn, bl.a. Isas Stepz, Barda, Dansk Hulebyg og Venner fra fremtiden til DR Ramasjang og ULTRA.

I 2014 blev jeg vild med at bygge huler og nu bygger jeg i hvert et ledigt øjeblik sammen med mine specialuddannede håndværkere, som jeg kalder hulemestre.

Over de sidste 5 år har vi bygget huler over hele Danmark. Vi har bygget huletårne i Aarhus, hængebrohuler i Regstrup, en hemmelig hule med indgang gennem et tag på et loft i Fåborg, en hule i en kæmpebusk i Holte, en garagehule til en markræser i Hejnsvig i Vestjylland og en hule med cykelelevator 6 meter oppe i et træ ved Sorø og mange mange flere.

De næste uger vil jeg fortælle historier om nogle af de huler, vi har bygget og forhåbentlig inspirere jer til, hvordan I selv kan komme i gang derude.

Sommer = huletid og det behøver ikke at koste mange penge.

Husk at man godt må starte som usikker begynder, osse som voksen. Man bliver bedre med tiden. Jeg startede selv som huleamatør og nu er jeg huledirektør. Følg Dansk Hulebyg på www.hulebyg.dk

Konkurrence

Lige nu kan du vinde cool outdoor-præmier ovre på vores facebook-side.

Hver præmiepakke består af 1 sæt ‘Light My Fire* spisesætsamt 2 hæfter (Gør-det-selv-mærket (inkl. mærke) og Svanemærket) De to hæfter er fyldt med aktiviteter, som familien kan lave sammen. Der udloddes 2 pakker og der trækkes 2 vindere.

Light My Fire sættet indeholder det du behøver for at forberede og spise et måltid, når du er ude. Sættet er ideelt i din rygsæk, båd, cykel eller til din picnickurv. Tåler mikroovn og opvaskemaskine.

Lav lækre og lette foliebakker i din ovn

Husk at der er afbrændingsforbud på grund af det varme og tørre sommervejr. Du kan laver foliebakkerne i køkkenovnen i stedet for.

Det primitive og enkle bliver næsten altid godt, og børnene får helt automatisk udvidet deres nysgerrighed om tilberedning og smag.

Fordelen ved denne opskrift er, at børnene selv kan vælge, hvad de gerne vil have i deres foliebakke.

Vores forslag til ideelle foliebakker:

 • Foliebakke med låg (eller stanniol) – skriv gerne navn på låget
 • Løg
 • Kartofler / pasta
 • Grøntsager: gulerødder, tomat, squash,  (alt der kan koges)
 • Krydderier (salt, peber, paprika mm)
 • Smør/olie
 • Kød fx. pølser eller skinke (hvis kylling, okse, bacon ol. steges/svitses på forhånd)
 • Vand (så det dækker grøntsagerne)
 • Fond (kyllinge, okse eller grøntsagsfond)

Fremgangsmåde:

Skær kartoflen og grøntsager i små tern. Skær pølsen i skiver og grovhak løget. Put det i bakken, og tilsæt krydderier, smør/olie og vand, så det lige dækker grøntsagerne. Stilles i ovnen indtil kartoflerne er kogte.

Når afbrændingsforbudet er ophævet kan du bruge opskriften til at lave bålmad. Lige nu må du nøjes med den sikre ovn i dit køkken.

Ifølge Institut for Fødevarevidenskab er det ufarligt at bruge foliebakker ved høje temperaturer. 

(Foto: Lisbeth Birkelund Simonsen)

”Det giver goodwill på kontoen at være frivillig”

David og Lene er frivillige i Hele Danmarks Familieklub - og er vilde med alt at gøre en forskel for andre mennesker.

”Ofte når vi sidder og snakker i sociale sammenhænge, taler man typisk om sit arbejde. Jeg arbejder med dét og dét. Jamen, hvem er du egentlig? Det viser det frivillige arbejde noget om. Det fortæller meget om, hvem du er som menneske. Man er mere end bare sit arbejde”.

David er 49 år og har fejret sølvbryllup sammen med sin kone, Lene, der også er frivillig i familieklubben. Børnene er blevet store og de har nu en anden tid – end dengang børnene var små. Derfor har de valgt at blive en del af frivilligteamet i en lokal familieklub i Odense.

Lene supplerer: ”Man kan gå til dans og badminton, men at være frivillig i Hele Danmarks Familieklub er også at lave noget sammen. Selvom vi jo kender hinanden rigtig godt, så ser vi nogle andre sider af hinanden”.

Lene fortæller også, at det har givet en større selvtillid at springe ud i noget nyt – og opleve, at det da egentlig ikke var så farligt.

Kan vi nu klare det?
Inden opstart i familieklubben deltog Lene og David på en træningsdag for at blive klædt på til opgaven.

De fortæller, at de hørte om, at familierne kan være udfordrede i deres liv – og de var spændte på at møde familierne.

”Kan vi nu klare det?”, var en af Lenes bekymringer. ”Men allerede efter første gang var skuldrene nede. De er jo egentlig bare mennesker ligesom os selv”, uddyber hun. De er enige om, at det har givet meget at være en del af familieklubben.

David fortæller: ”Det er afstressende, fordi man får noget helt andet ind i hovedet, fordi børn er så meget i live” – og fortæller videre: ”Vi oplever jo også, at det giver noget mere at snakke om, når vi kører hjem i bilen, fordi der er så mange gode oplevelser med familierne”.

På billedet er Lene og David i gang med at spise den is, som de vandt i en konkurrence på Hele Danmarks Familieklubs Facebookside. Her havde flere af familierne nomineret dem til at være de mest hjertevarme mennesker.

Sådan forvandler du syltetøjsglas til naturlysestager

Gå på jagt i naturen og lav dine egne gaver. Vi giver dig opskriften på flotte, rå lysestager til dit hjem eller sommerhus.

Nu skal du gå ud i skoven og finde pinde og grene, som du kan bruge til at lave lysestager. Svanemærket stiller krav til, at naturens ressourcer bruges på en skånsom måde. Husk det, når du går i skoven for at finde pinde til lysestagerne.

En anden måde at skåne naturen på er at bruge materialer fra genbrug. Til lysestagerne skal du også bruge gamle syltetøjsglas eller lignende. Du skal vaske dem med kogende vand og sæbe.

Når glassene er rene, og pindene er fundet, kan du med en limpistol gå i gang med at lave dine lysestager.

Hvis du har børn med i skoven, kan det være en god lejlighed til at få en hyggesnak om:

Skovens stilhed og hvordan I kan bidrage til at passe på skoven.

Bæredygtigt skovbrug.

Undersøge hvordan glas produceres og genanvendes.

(Fotos: Johny Kristensen)

Gør-det-selv kunst med sæbebobler

Sådan laver du nemt og billigt din egen fine kunst til væggene med sæbebobler - og du kan lave plakater/kort i lige den størrelse og farve du ønsker.

Det fleste har prøvet at lege med sæbebobler. På en solskinsdag bliver boblerne alle regnbuens farver. Det kunne være sjovt at prøve på at fange det, så man kan nyde de farverige bobler lidt længere. Det er dog vigtigt, at man ikke spiser de her sæbebobler. De smager en del grimmere end normalt.

Det skal du bruge:

 • Vand
 • Opvaskemiddel
 • Evt. glycerin (Kan købes i bla. Matas)
 • Sæbeboble ring eller sugerør
 • Noget at blande farver i fx plastikkopper
 • Papir, gerne noget lidt kraftigt fx akvarelpapir
Kom godt i gang

Den her aktivitet skal man helst lave udenfor. Bland sæbevand med en lille smule maling. Det kan være en god idé at teste, om der kommer ordentlige bobler ud af blandingen. Justér evt. blandingen til den bliver god.

Lav en sæbebobleblanding med hver af de farver, der skal bruges og gå i gang med at lave farverige bobler.

Blæs bobler ud over et stykke papir. Når de springer bliver der efterladt nogle flotte farvede cirkler. Prøv at blæse bobler i forskellige størrelser.

Et godt råd til aktiviteten
Det er også muligt at fremstille sine egne sæbeboble ringe med ståltråd. Så er det også muligt at have flere forskellige størrelser.

Tip!
Sørg for at have tøj på der må blive beskidt.

Foto: Christian Haslund