3 årige

Spørgsmål

Sara, 33 år, kvinde, ja

Min søn bliver snart 3, om en måned, han bliver meget sur til tider og agressiv og slå :( både mor og far og andre børn :( Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal gøre ved det :( Idag var hans første legeaftale og da hans far sagde nu skal vi hjem Blev han sur og slog det andet barn han legede med :( det var så pinligt :(


Svar

Kære Sara,

Tak for dit brev! Det lyder som en svær situation I står i, så jeg kan godt forstå, at du har brug for råd.

Hvorfor slår han?

Du skriver, at din søn er lige omkring 3 år. I den alder er mange børn meget grænsesøgende og i færd med at finde ud af, hvad man må og ikke må, og hvordan man skal reagere i forskellige situationer. Din søn er endnu ikke gammel nok til at sætte ord på sine følelser, og mange børn i den alder reagerer derfor fysisk, når der er noget, der frustrerer dem.

At din søn slår er derfor en fuldstændig normal og naturlig reaktion for et barn i hans alder, og har intet at gøre med at ville gøre andre ondt. Det er meget vigtigt, at I er opmærksomme på dette. Når ens barn slår kan man nemt få indtrykket af, at han/hun ønsker at gøre skade på andre, men det er meget sjældent tilfældet. Som oftest er det et spørgsmål om, at følelserne indeni bliver for store, og barnet derfor reagerer på den eneste måde det endnu er i stand til – fysisk.

Hvad kan I gøre?

Når din søn slår, er det vigtigt, at I ikke bliver vrede på ham og skælder ham ud, men derimod at I italesætter hans følelser og italesætter situationen for ham. I det eksempel du selv giver, hvor han bliver sur over at skulle hjem fra legeaftale, kan I sige noget i stil med “Jeg kan godt se, at du bliver sur nu. Det er også rigtig ærgerligt at være nødt til at afbryde en god leg. Men heldigvis kan I lege igen en anden dag.”

Det er vigtigt, at barnet ikke føler sig forkert i sine følelser, for der er ingen følelser, der er forkerte. Men samtidig er det også vigtigt, at I stille og roligt lærer ham at reagere på mere hensigtsmæssige måder. Det gør I blandt andet ved at italesætte hans følelser og situationen, men I kan også gøre det ved at vise ham alternative fysiske handlemuligheder.

Alternative fysiske handlemuligheder

Det kan være rigtig svært for børn i 3-års alderen ikke at reagere fysisk, når der er noget, der frustrerer dem. Derfor kan det være en god idé at vise din søn måder, hvorpå han kan reagere fysisk, uden at det går ud over andre. Det kan eksempelvis være ved at lægge sig ned på ryggen og spjætte helt vildt med arme og ben op i luften, eller ved at knytte hænderne og spænde i hele kroppen, eller ved at trampe hårdt i gulvet.

Det kan også være, at han har brug for en timeout til at køle ned, når han bliver rigtig sur. Det er vigtigt at give ham plads til at gøre det uden at gøre det til noget, der er forkert. Måske er der en stillesiddende aktivitet, som han plejer at synes er hyggeligt at sidde med, fx en bog, noget musik eller en trøstebamse. I kan fx spørge ham, når han bliver meget sur, om han gerne vil sidde lidt for sig selv og kigge i hans yndlingsbog. Hvis han slet ikke vil noget, og han stadig er “overgearet” af vrede, så kan det være en idé at prøve at træne i at tælle til 5 eller 10 og gentage, så fokus kommer væk fra det, der frustrerer ham, så han får ro på, og så kan I snakke om det når han er faldet ned igen.

Når ens barn slår kan man som forælder blive rigtig ked af det, og også rigtig pinlig over det, som du også skriver. Det er aldrig sjovt at være forælder til det barn som slår eller bider, men det vigtige er her at huske, at der intet er galt med jer som forældre eller med jeres barn. Det er et spørgsmål om, at jeres søn har brug for hjælp til at sætte ord på sine følelser og til at lære hvordan man reagerer mere hensigtsmæssigt når man bliver frustreret. Og det kan I lære ham!

Jeg håber du kan bruge svaret og ønsker jer held og lykke!

De bedste hilsner,

Stine