Alderssvarende leg?

Spørgsmål

Marias mor, 45 år, kvinde

Hej, Min datter på 9 1/2 år leger fortsat primært dyrelege. Dvs at hun leger, at hun er en kat, tiger, hund etc – og så hopper hun rundt på gulvet og lyder og ser ud som et dyr. Hun leger sådanne lege hver dag, og hun er efterhånden et af de eneste børn i klassen, som fortsat leger sådanne lege. Mit spørgsmål er, om det er alderssvarende, eller om jeg bør være bekymret? Det skal siges, at hun også leger andre lege indimellem. Mvh Marias mor


Svar

Hej Marias mor.

Du er langt fra den eneste forælder, der er oplever at være bekymret for eller i tvivl om, hvorvidt ens barns udvikling og adfærd følger deres alder, og i så fald hvad man kan gøre.

Årsager til hun stadig leger dyrelege

Når du spørger, om du skal være bekymret, så tænker jeg, at det er fordi du måske selv ved, at det oftest er en form for leg, der som regel stopper tidligere, men at det er en leg, som yngre børn oftest leger, behøver ikke nødvendigvis at betyde, at du skal være bekymret. Der kan nemlig være flere grunde til, at Maria stadig leger dyrelege. Generelt kan det være svært at kategorisere børns lege til en helt konkret alder, fordi lege er en måde børn bearbejder oplevelser på, og det er en måde, de udforsker sig selv og hinanden på. Og det gør de på forskellige måder. Så måske kan en af de her to årsager være med til, at hun stadig leger dyrelege.

  1. Hvis hun ofte leger med yngre børn, kan det være en årsag til, at hun stadig leger en leg, der som regel ses ved yngre børn. Børn har det med at spejle sig i dem, de er sammen med, og hvis hun leger med nogle, der er yngre, og de leger den her leg, så vil det give mening, at hun stadig synes det er sjovt at lege den her leg.
  2. Hvis hun tidligere har leget meget rollelege, kan det også være en forklaring på, at hun stadig finder glæde ved at lege, at hun er et dyr. Rollelege er en leg, som de fleste børn vil lege meget i en periode, særligt når de er lidt yngre, fx i børnehavealderen og lidt ældre, da det er en måde de lærer at forstå omverdenen på. Nogle børn holder dog fast i den her form for leg, når de bliver ældre – måske fordi de foretrækker lege, hvor de kan være nogle andre eller noget andet, eller fordi de kan være mere kreative i den her form for leg. Så hvis hun generelt er et kreativt barn eller har en god fantasi, så kan det være, at hun føler, at hun bedre kan udfolde sin fantasi på den her måde.

Skab interesse for andre lege

Selvom det ikke nødvendigvis er problematisk, at hun stadig leger den her form for leg, så kan det være, at hun er gået lidt i stå i hendes lege, og har brug for lidt inspiration til at lege andre lege. Hvis du fx kan genkende, at Maria ofte leger med børn, der er yngre, så kan det være, at hun har brug for lidt mere udfordring, som hun kan få ved at bruge mere tid med børn på hendes egen alder. Så det kan være en idé at prøve at lave nogle legeaftaler med nogen på hendes egen alder, så hun derigennem kan få inspiration og interesse for andre lege.

Du kan også prøve, om du kan skabe en interesse for andre måder at lege på. Det kan fx være perler, udklædning eller måske optræden. Måske hun allerede har vist lidt interesse, eller også kan det være, at du skal præsentere det for hende, og tage initiativ til de her andre lege. Du kan lege med i det omfang det giver mening, hvis hun nu ikke griber de her lege med det samme. Det kan være, at interessen først bliver skabt, når hun forbinder det med noget hyggeligt eller sjovt at lave, og det kan være nemmere, hvis du (eller en anden voksen) er med.

Brug fagpersonale

Hvis du ser, at din datter generelt udvikler sig som hun skal og hendes adfærd er alderssvarende på andre områder, så tænker jeg umiddelbart ikke, at du har grund til bekymring. Men det kan være rart at få nogle andres øjne på, når man er bekymret. For selvom der kan være forskellige grunde til, at hun stadig leger dyrelege, så er det, som jeg tidligere skrev, en leg, yngre børn ofte leger. Så derfor vil jeg anbefale dig først at spørge personalet i skolen/SFO’en, om hun leger den her leg der også, og hvis hun gør, så hør dem ad, om de synes det er bekymrende, og i så fald hvad de tænker, man kan gøre. Det kan være rart at drøfte det med nogen, som ser hende meget til hverdag.

Så vil jeg også anbefale dig at trække på jeres sundhedsplejerske, hvis du gerne vil have andres øjne på. Det kan nemlig være rart at bruge en, som kender til jer, men ikke nødvendigvis alt for godt, og som ved en masse om børns udvikling. I er tilknyttet en sundhedsplejerske til barnet er 18 år, så det vil være helt okay at kontakte hende, og høre om hun vil komme og observere eller bare komme til en snak.

Så alt i alt, det kan være svært at sige, om du skal være bekymret, da der kan være flere årsager til at Maria stadig leger dyrelege uden at det er bekymrende, men uanset vil det være helt okay at inspirere hende til andre lege, eller snakke med fagpersonale om det. Når man bekymrer sig om noget, så kan det altid være rart at få vendt ens tanker med andre.

Mange hilsner Laura