fbpx

Bange for høje lyde

Spørgsmål

Mona, 29 år, kvinde, nej

Min lille niece på 2,5 år bliver utryg over høje lyde – særligt hvis et fly larmer på himmelen, når det tordner eller hvis støvsugere tændes(den larmer ret meget!). Vi håndterer det ved at tale positivt og f eks sige at du fløj også da I var på ferie, og det er nogen der skal på ferie der flyver der. Har I nogle andre gode råd til hvad man kan sige for at gøre hende mere tryg ved lydene?


Svar

Kære Mona,

Tak for dit brev! Nogle børn bliver utrygge af høje lyde, og som voksen kan det være rigtig svært at finde ud af, hvad man skal stille op. Derfor er det også rigtig godt at du skriver.

Der kan være mange årsager til, at små børn reagerer på høje lyde. Nu ved jeg ikke præcis hvordan din niece reagerer, men ud fra det du skriver får jeg indtrykket af, at hun reagerer ved at blive bange.

Når de høje lyde er skræmmende

Hvis din niece bliver bange er det en god idé at gøre det I allerede gør: sæt ord på hvad det er, der sker, og tal om tingene på positive måder. Derudover kan I, i det omfang det kan lade sig gøre, med fordel forberede hende på, at nu kommer der en høj lyd. Det er klart, at hvis der er tale om en flyvemaskine, der larmer på himlen, så kan det være svært at forberede hende, men hvis det er støvsugeren, så er det nemmere.

Hvis hun bliver bange er det en god idé at vise din niece, at det er helt okay. Man må godt blive bange, når der lyder en høj lyd. Det er bare vigtigt, at I samtidig viser hende, at I passer på hende, og at der ikke er noget at være bange for. Det kan I gøre ved at være i det sammen med hende, tale om hvad der sker – både inden i hende, og uden for hende – og hjælpe hende til at sætte ord på det hun føler.

Eksponering

For at din niece kan blive tryg ved de høje lyde kan det være nødvendigt at eksponere hende for dem. Det vil sige, at for at hun kan vænne sig til eksempelvis den høje lyd fra støvsugeren, så kan det være nødvendigt, at I tænder den mens hun er der. Sørg for at forberede hende på, at nu skal støvsugeren tændes, og tal stille og roligt med hende om, hvad der er, der kommer til at ske. De første gange vil hun fortsat blive bange, men i det omfang I bliver ved med at tænde støvsugeren sammen med hende, og bliver ved med at vise hende, at den ikke er farlig, vil hun stille og roligt vænne sig til den, og til sidst ikke blive bange længere.

I kan, naturligvis, ikke i samme omfang eksponere for flyvemaskiner og tordenvejr, men når det tordner, og når der kommer fly, kan I sørge for selv at bevare roen, være der for hende hele vejen igennem, rumme hendes følelser, og tale med hende om, hvad det er der sker.

Projicering

Ofte når børn er bange for noget, kommer det et sted fra. Man kan som forælder eller nær omsorgsperson komme til at overføre sine egne (irrationelle) frygte til sine børn, så de bliver bange for de samme ting, som man selv er bange for – en proces, der i fagtermer kaldes projicering eller projektion.

Hvis eksempelvis en mor er bange for nåle, kan hun komme til at overføre den frygt til sit barn, hvis hun er ængstelig og utilpas, når barnet skal vaccineres. Langt de fleste gør ikke dette bevidst, og ønsker egentlig ikke at overføre de samme former for frygt, som de selv har, til deres børn. Men ofte sker det alligevel, fordi vi som mennesker viser vores frygt på langt flere måder, end med blot vores sprog – i vores kropssprog, stemmeleje, fremtoning, osv.

På den måde tænker jeg også, at din nieces frygt for høje lyde kan være udtryk for, at en nær omsorgsperson har samme frygt, og er kommet til at overføre den til din niece. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at den/dem, der taler med din niece om de høje lyde, og prøver at deskalere hendes frygt, også er nogen, der ikke har samme frygt selv. Ellers bliver det svært for din niece, da hun i givet fald vil modtage modsatrettede signaler fra den person, der prøver at hjælpe hende.

Hvis hun bliver utilpas

Nogle børn reagerer på høje lyde ved at blive utilpas, og give udtryk for, at det er ubehageligt for dem, og måske ligefrem gør ondt. Hvis din niece reagerer på denne måde tænker jeg, at det måske kan skyldes, at de høje lyde rent faktisk gør ondt i hendes ører. Hvis I har mistanke om, at det kunne være tilfældet, vil jeg råde jer til at få tjekket hendes ører ved ørelægen. Det kræver ikke nogen henvisning.

Der kan være mange til på spil, når børn reagerer voldsomt på udefrakommende stimuli. Som forælder eller nær omsorgsperson er det derfor vigtigt, at man, som du, tager det alvorligt, og søger at hjælpe og forstå barnet bedst muligt. Og at man rummer og sætter ord på barnets følelser, uden at gøre barnet forkert. Og det er præcis hvad jeg fornemmer I gør.

Jeg håber du kan bruge svaret og ønsker jer held og lykke!

Mange hilsner,

Nanna