Bedste anbefalinger til flytning og skoleskifte.

Spørgsmål

Rons, 40 år, kvinde

Hej Vi har besluttet at starte en ny og spændende tilværelsen i Århus. Vi er i dag bosat i en lille by nær Vejle, og har boet her i mere end 10 år. Vi har 2 børn på 8 og 10 år. Alt er nu på plads og nu skal vores børn have besked. Vi ved de bliver kede af at skulle væk fra faste rammer og gode venner, men er også sikker på at de bliver rigtig glade for alt det Århus kan tilbyde også når de bliver lidt ældre. Har I, anbefalinger til, den bedste måde at give dem denne nyhed? 😬 Vi skal flytte I sommerferien og de skal starte på ny skole til august. Vi har overvejet: At lave nogle finde skilte med billeder af: Nye venner Nyt værelse Gamle venner Nye fritids interesser En hund (noget vi gerne vil have når vi er kommet på plads) højt ønske for dem. Lidt om det Århus kan tilbyde. Når de har fået besked vil vi besøge skole og vores nye hjem. Håber der er nogen som har gode erfaringer 🙂


Svar

Hej Rons.

Det lyder rigtig spændende med en ny tilværelse i Aarhus, men jeg kan godt forstå, at I er spændte og måske også lidt bekymret for, hvordan jeres børn reagerer på nyheden, særligt når I ved, at de nok bliver kede af at skulle væk fra faste rammer og gode venner. Det kan selvfølgelig også være, at de overrasker og reagerer positivt, men uanset er det godt at være forberedt på, at det kan være svært for dem.

Vær konkret og positiv

Der er nok ikke nogen nem måde at fortælle om flytningen på, da det vil være en stor forandring for jeres børn, men noget af det bedste man kan gøre, når man skal fortælle sådan en nyhed, er at være så konkret i forhold til det, der skal ske som muligt, og samtidig være positiv, da I nok vil møde modstand. Det lyder til, at I flytter, fordi I vurderer, at det er det bedste for jeres familie at gøre, og det skal videreformidles til børnene, så de forstår det.

Jeg vil derfor anbefale jer, at I sætter jer ned sammen på et tidspunkt, hvor I har god tid og ro, og fortæller kort og konkret, hvad der skal ske og hvorfor. Fx at I rigtig gerne vil have, at I som familie har mulighed for at lave en masse sjove og spændende ting sammen, og I har fundet ud af, at det bedst kan lade sig gøre, hvis I bor i en lidt større by, hvor der sker mange ting, og I har været så heldige at finde et rigtig dejlig hus, så derfor skal I flytte, og I glæder jer rigtig meget. I formulerer det selvfølgelig på den måde, der giver mest mening for jer, men det er en god idé at have begrundelsen ind i forklaringen, så de bedre har en chance for at forstå, hvorfor I skal flytte, end at det vil I bare gerne.

Når I fortæller det, så vil det også være en god idé at gøre det på en måde, så det er gennemskueligt for jeres børn, hvad flytningen betyder for dem. Og det kan bare være kort og præcist: fx Når I flytter, skal I starte i en ny skole, så I får nye klassekammerater og måske en masse nye venner. Det betyder også, at I ikke skal se jeres venner i byen her hver dag, men at I stadig har masser af mulighed for at se dem i fx weekenderne. Herefter kan det så være godt at fokusere på nogle af de gode ting, der kommer ved, at I skal flytte. Det kan være, at I nu får en større have, at I kommer til at bo lige ved siden af et eller andet spændende, eller at I nu får mulighed for at tage oftere i tivoli, eller hvad det nu kan være. Nyheden om at de får en hund efter I er flyttet, er også en konkret positiv følge ved flytningen.

Giv dem plads og tid 

Det lyder som en god idé at vise dem nogle billeder af de nye ting, der skal ske, men det kan måske være godt at afvente deres reaktion og se, om de er klar til at rumme mere eller om de forstår, hvad det betyder, det I siger. Hvis I kan se, at det er svært for dem at forstå, så er billederne en rigtig god måde at forklare, hvad der skal ske. Men hvis de er helt med på, hvad det betyder, at I skal flytte, og I kan se på dem, at det er rigtig meget at tage ind, så kan det være en idé at vente med billederne. I forvejen kan det være en god idé at holde informationerne på et minimum, da det kan være meget at skulle forholde sig til for dem.

Når der sker en stor forandring, som flytning til en ny by er, så vil børn ofte fokusere på de ting, som de mister, fx deres gode venner, en god lærer, tryghed osv. Så selvom det er vigtigt at tale så positivt om flytningen som muligt, så er det også vigtigt at anerkende deres følelser, og hvorfor det kan være svært for dem. Hvis de bliver kede af det, så er det også vigtigt at fortælle dem, at det er helt okay, at de ikke er glade for det lige nu og I kan godt forstå, at det kan være at forestille sig ikke at se deres venner hver dag, men at de selvfølgelig stadig har mulighed for at se deres venner, og rigtig hurtig efter I er flyttet, kan I invitere nogle af vennerne på besøg. Og samtidig er det også godt at sige til dem, at I aldrig ville flytte hvis det ikke var fordi, at I var sikre på, at de ville blive mindst ligeså glade for det nye sted. Men igen, at det er okay at være ked af det eller ikke forstå, hvorfor I skal flytte.

Det lyder som en rigtig god idé at besøge huset og deres nye skole efter de har fået det af vide. Det kan være med til at gøre det lettere for dem at forstå, hvad der skal ske, og så kan de også med deres egne øjne se de positive ting, I har fortalt om.

Involver dem 

Når I fortæller dem om flytningen, kan det være, at de vil reagere negativt over, at de ikke er blevet involveret i beslutningen. Derfor kan det være en god idé at gøre det klart for dem, at de bliver inddraget så meget som muligt fra nu af. Hvis de får hver deres værelse, kan I fx fortælle dem, at der står to værelser og venter på dem, som de skal være med til at bestemme, hvad der skal ske med (hvis de altså har lyst). Og det kan være alt fra farver, indretning osv. Så lad dem endelig føle, at de har noget at skulle sige ift. flytningen, så de kan begynde at se frem til noget positivt i forbindelse med flytningen.

Jeg håber, at I kan bruge nogle af mine råd, og så krydser jeg fingre for, at jeres børn tager godt i mod flytningen – hvis ikke med det samme, så i hvert fald på et senere tidspunkt :)

Mange hilsner Laura