Hvordan viser jeg ægte kærlighed

Spørgsmål

Mor, 1,7,8 år, kvinde

Jeg har tre børn og bliver tit i tvivl om, hvorvidt mine børn kan mærke min kærlighed og ved at jeg elsker dem. Jeg er selv vokset op uden meget kærlighed og bliver derfor også tit i tvivl om, hvordan jeg som mor tydeligt kan vise mine børn at jeg elsker dem. Jeg siger til dem ind i mellem – måske et par gange om ugen – at jeg elsker dem, men bliver ofte i tvivl om, hvorvidt de også føler sig elsket. Det burde nok være noget helt intuitivt, men det er det bare ikke for mig. Kan I hjælpe?


Svar

Kære ‘Mor’.

Tak for dit spørgsmål. Det er et rigtig vigtigt og relevant spørgsmål, du stiller. For der er mange voksne, som er vokset op i hjem uden særlig meget kærlighed, og det sætter nogle dybe spor i en, som kan gøre, at det ikke er alt, der er lige nemt for en, som det måske kan være for andre. Og det kan skabe usikkerhed, og endda også en følelse af forkerthed over, at man er i tvivl om noget, der er simpelt for andre. Men du skal vide, at du er ikke alene om at have den her tvivl om, hvordan du kan vise dine børn din kærlighed. Der er mange, der har samme tanker og bekymring.

4 overordnede råd til at vise kærlighed

Der er ingen tvivl om, at det har stor betydning at sige til ens børn, at man elsker dem og det er en rigtig god idé at fortælle det til dem ofte, hvis det falder en naturlig at sige det. Hvis det ikke gør det, kan man også helt fint bruge andre formuleringer, som falder en mere naturlig, fx “jeg har savnet dig hele dagen”, “du betyder så meget for mig” eller “jeg er så heldig, at du er min”. Men ligesom i så mange andre sammenhænge, så er det ofte i ens handlinger, at man virkelig kan udtrykke, hvordan man har det.

Der er rigtig mange måder at vise ens kærlighed til ens børn på, men for at gøre det så konkret som muligt, har jeg opstillet 4 overordnede råd til handlinger. Der kan være forskel på, hvordan man viser det afhængig af barnets alder, men jeg har prøvet at generalisere det lidt. Det kan være, at du kan genkende dig selv i rådene, og så håber jeg, at du vil føle dig bekræftet på, at du gør det helt rigtige. Ellers håber jeg, at du kan blive inspireret til forskellige måder at vise din kærlighed på. De 4 råd er:

  1. Giv fysiske kærtegn
  2. Vær nysgerrig og vis interesse
  3. Vær til stede, når du er sammen med dine børn
  4. Vis vejen

Giv fysiske kærtegn

Uanset hvor gamle dine børn er, så er fysiske kærtegn en rigtig god måde at vise dine børn kærlighed på. Kram, kys, kildeture, nusseri osv. kan man næsten ikke få for meget af. Men det kan også være mindre ting, som fx at sidde tæt sammen og læse en bog, holde i hånd, når I går sammen, sætte hår på hinanden osv. Afhængig af hvor gamle dine børn er, kan der godt være forskelle på, hvor meget de har brug for den tætte kontakt. Et barn i daginstitutionsalderen har i høj grad brug for nærkontakt, mens et barn i skolealderen typisk har brug for nærhed og at man laver noget sammen.

Vær nysgerrig og vis interesse

En anden måde at vise ens kærlighed til sit barn på, er ved at være nysgerrig på det. Det kan man gøre ved at spørge ind til det. Fx over aftensmaden er et oplagt tidspunkt til at spørge ind til, hvad der er sket i løbet af dagen, eller hvis I har lavet noget sammen, så spørge ind, hvad de synes om det og hvad der var særlig sjovt. I bund og grund handler det om at være nysgerrig på det, barnet synes er spændende og interessant. Udover at spørge ind, kan man også vise interesse ved at lave ting sammen. Det behøver ikke at være vilde udflugter, men kan også blot være at lege sammen, spille et spil, eller gå en tur i byen eller i naturen sammen. Det kan også være noget så simpelt som at sætte dig ind på dit barns værelse uden at have et bestemt formål andet end at være sammen. På den måde viser du dit barn, at du gerne vil det.

Vær tilstede 

Det er vigtigt for børn at mærke deres forældres (mentale) tilstedeværelse, men i rigtig mange familier fylder skærme en del, og børn såvel som voksne kan hurtigt få meget tid til at gå med at kigge på en skærm. Udfordringen er, at man kan meget hurtigt blive fraværende, når man sidder med sin mobil, selvom man er fysisk tilstede, og det kan føles som en afvisning, når mor eller far er mere optaget af deres mobil end en selv. Så derfor kan det være en god idé at have en regel for sig selv om ikke at have mobilen fremme, når der er familietid, og hvis man skal bruge den, så fortæl barnet, hvad man laver på mobilen, så de ved, at man stadig er tilgængelig.

Vis vejen

At vise sin kærlighed til ens børn, handler også om at give dem en tryg, stabil hverdag med faste rammer og rutiner, og hvor der også bliver sat grænser. Det giver en grundlæggende tryghed for børn, at forældrene har styringen, så de ikke får unødvendigt meget ansvar, og så det ikke er deres behov, der er styrende. Det er selvfølgelig vigtigt, at børnene bliver hørt og set, og det kan være en svær balancegang mellem at give dem medbestemmelse og vise interesse uden at gøre dem til centrum for alt der foregår i familien. Det kan være utrolig svært og hårdt at sige nej til ens barn, men det er vigtigt at gøre det, når det er nødvendigt, for i sidste ende er det for deres eget bedste, når vi siger nej, selvom de ikke altid kan se det. Derfor kan det også være godt at forklare dem, hvorfor vi bliver nødt til at sige nej.

Jeg håber, at du har fået nogle idéer eller måske er blevet bekræftet i, hvordan du kan vise dine børn kærlighed. Hvis du nu sidder og tænker, at du ikke gør så meget af noget af det, jeg har rådet, så husk på, at du helt sikkert gør mange andre gode ting for dine børn. Og hvis du gør alle ovenstående ting, og stadig tvivler på, om de kan mærke din kærlighed, så husk på, at når man har ubehagelige oplevelser eller en svær opvækst med i bagagen, så er det helt naturligt at man vil beskytte ens børn mod det samme, og der vil nok altid være en smule tvivl, om det lykkedes at beskytte dem, selvom man gør alt det rigtige.

Husk også, at du altid er velkommen til at skrive til os igen for andre råd eller sparring.

Mange hilsner Pernille