Konflikt

Spørgsmål

Mor til 2, 28 år, kvinde

Min datter vil ikke acpereter at jeg jeg putter hendes lillebror så gav jeg lov at hun måtte se tv i mens men nu er hun så os det større men hun kommer hele tiden ind og afbryder hva gør jeg


Svar

Kære Mor til 2,

Det kan være rigtig svært at være alene om at putte to børn – især hvis børnene er meget forskellig alder, så de ikke kan puttes samtidig. Og når den store hele tiden kommer ind og afbryder mens man putter den lille, bliver det ikke mindre udfordrende.

Udnyt aldersforskellen

Nu ved jeg ikke præcis, hvor gamle dine børn er, men ud fra din beskrivelse gætter jeg på, at der er rimelig stor aldersforskel på dem. Det kan give nogle udfordringer, særligt i forhold til putning, som også er det du oplever. Men faktisk tænker jeg, at du kan udnytte aldersforskellen til din fordel.

Som den store af to søskende kan man føle sig endnu mere stor, hvis man får lov til at hjælpe til med at passe sin lillebror/-søster. Derfor tænker jeg, at du måske kan inddrage din datter i putningen af din søn. Måske kan hun være med til at læse en godnathistorie for ham eller synge en godnatsang for ham. Hvis du giver hende en rolle og et ansvar i putningen, tror jeg hun vil have lettere ved at være stille og ikke afbryde, når I når dertil i putningen, hvor man skal være det.

Giv en gulerod

Samtidig er det også vigtigt, at der er en “gulerod” for din datter i det – andet end “bare” det at føle sig stor. Måske kan I have en aftale om, at hvis hun er rigtig dygtig til at hjælpe til med putningen, og rigtig dygtig til at være stille når lillebror skal sove, så kan I lave noget hyggeligt sammen bagefter – fx læse en bog eller lægge et puslespil, eller hvad hun nu godt kan lide at lave. På den måde vil hun have noget at se frem til, når ventetiden, mens du bliver færdig med putningen af lillebror, føles lang.

Jeg håber du kan bruge svaret, og at putningerne snart bliver nemmere!

Mange hilsner,

Stine