Min søn vil ikke gøre ting selv

Spørgsmål

Frustreret mor, 24 år, kvinde

Jeg har en søn på 3,5år, som ikke vil gør ting selv. Det kan være alt fra at tage tøj på, til at tegne en tegning. Hvis vi eksempelvis sætter os og tegner så vil han have jeg skal tegne for ham. Og hvis jeg siger nej jeg synes du skal prøve og tegne selv, så bliver han ked af det og frustreret og siger “jeg kan ikke mor, du skal gøre det”. Jeg prøver så vidt jeg kan at anerkende hans følelser og plejer at sige til ham “det ikke fordi du ikke kan, men du har bare ikke lært det endnu, så du skal prøve så du kan lære det.” Eller siger jeg “du skal lære og sige at du godt kan”. Jeg ved ikke om det er en forkert måde at håndtere det på? Jeg er bange for det fordi han har dårlig selvtillid/selvværd. Jeg har nemlig oplevet flere gange når jeg henter ham fra børnehave at han retter meget på det andre børn omkring sig. Som “nej det må du ikke” og “nej sådan skal du ikke gøre”, og “der må man ikke lege” osv. Jeg er bange for at det fordi jeg gør noget forkert. Jeg har prøvet at reflektere over om det fordi jeg kan være efter ham nogle gange men det er jeg slet ikke. Det faktisk omvendt. Jeg roser og anderkender ham rigtig meget hele tiden. Så jeg ved ikke hvad jeg mere kan gøre? Det frustrere mig rigtig meget, så håber du kan hjælpe.


Svar

Kære frustrerede mor,

Det er rigtig ubehageligt at opleve, at ens barn er opgivende, og ikke mener at kunne noget selv. For akkurat som du gør lige nu, kan man ikke lade være med at spørge sig selv: “Hvorfor siger han sådan?” og “Gør jeg noget forkert?”

Du gør det godt

Som mødre er vi enormt gode til at bebrejde os selv, når tingene ikke går som vi ønsker de skal, eller hvis vores børn ikke trives. Vi påtager os et alt for stort ansvar, og er sikre på, at hvis vores børn ikke har det godt, så må det være fordi vi gør noget forkert.

Her vil jeg gerne skynde mig at sige, at du gør det rigtig godt. Du taler med din søn på en god måde, du sørger for at rose og anerkende ham og hans følelser, og du støtter ham så godt du kan til at mestre livets små og store udfordringer. Og alligevel oplever du, at han ikke kan/vil gøre tingene selv.

Lad din søn vælge aktiviteterne

Det kan være en rigtig god idé at give din søn plads, og lade ham vælge aktiviteterne. Når han siger han ikke kan tegne og vil have dig til at tegne for ham, kan det være et udtryk for, at han ikke er interesseret i at tegne. Og så er det måske noget andet I skal lave i stedet for. Hvis han så får lyst til at tegne på et tidspunkt så kan han selv tage initiativ til det, når han er klar.

Det kan selvfølgelig, som du selv er inde på, også være et udtryk for, at han ikke synes han er god nok til at tegne. Her kan det være rigtig godt, som du også allerede gør, at tage en snak med ham om, at alt hvad man kan her i livet, er noget man har skullet lære på et tidspunkt. Det er de færreste, der kan sætte sig ned, og så bare være gode til noget. Langt de fleste har behov for at øve sig. Og for at øve sig længe.

Det kan også være en hjælp at tale med ham om, hvad det er han gerne vil tegne, og hvordan det ser ud. Hvis han fx gerne vil tegne et menneske, så tal med ham om, hvordan et menneske ser ud. Måske siger han “Det har et hoved”. Så kan du sige “Fint, så start med at tegne hovedet. Hvordan ser hovedet ud?”. På den måde kan I snakke om, hvordan forskellige ting ser ud, og får samtidig delt “opgaven” op i mindre, og mere overskuelige, dele. Samtidig giver det dig også mulighed for at rose ham for hvert skridt han tager, og på den måde hele tiden give ham succesoplevelser. Fx “Ja! Rigtig flot! Nu har du tegnet hovedet. Hvad er der så i hovedet?” Og når han så har tegnet øjnene (eller hvad han nu fortsætter til) kan du rose ham for det. Og så videre.

De små succesoplevelser, og oplevelser af at mestre en given udfordring vil få din søns tro på sig selv og sine egne evner til at vokse, og vil formentlig give ham mere mod og selvtillid i forhold til at tackle fremtidige udfordringer.

Giv din søn tid

Hvis din søn skal gøre noget, som du ved han godt kan, men som han ikke vil, så er det en rigtig god idé at give ham tid. Hvis han fx godt kan tage tøj på selv, men ikke vil, så sig “okay, nu går jeg ud og laver morgenmad til os, så kan du tage tøj på imens” Hvis tøjet så ikke er på, når du kommer tilbage kan du sige “Du skal have tøj på, inden du kan få morgenmad. Skynd dig at tage det på, så vi kan komme ind at hygge os med morgenmaden.”

Mens han tager tøj på, kan det være en god idé at rose ham. Hvis han fx har fået underbukserne, men intet andet på, når du går ud til ham første gang, så ros ham for, at han er nået så langt, og fortæl ham hvad det næste han skal tage på er. Det kan også hjælpe at gøre det til en leg. Fx at lægge tøjet i rækkefølge, som en tøjsti han skal følge, og løbende tage på, fra badeværelset og ind til spisebordet. Igen kan det være en måde at dele opgaven op i mere overskuelige bidder.

Der er naturligvis en risiko for, at det ender med, at han har været så lang tid om at få tøjet på, at han ikke når at få morgenmad. Men sådan er det så den dag. De fleste børn finder ret hurtigt ud af, at det ikke er så sjovt at gå i børnehave uden morgenmad, og så skynder de sig at tage tøj på fremover.

Opsamling

Du gør det godt, og er rigtig godt på vej. Mit primære råd til dig er derfor, at det er meget vigtigt at du holder fast i, at det er ham selv, der skal gøre det, du gerne vil have ham til. For når du afholder dig fra at hjælpe ham, så viser du ham, at du tror på, at han godt kan selv. Og når han mærker at du tror på ham, så vil han også få lettere ved at tro på sig selv.

Jeg håber du kan bruge svaret, og ønsker alt det bedste for dig og din søn!

Mange hilsner,

Nanna