Onani

Spørgsmål

Anne, 36 år, kvinde

Kære brevkasse, Vores datter på snart seks år har siden to års alderen, inden hun skulle sove ofte ligget på sin bamse og gnubbet sig op af den. Det har i mange år været en mindre ting og ikke et fast ritual. Vi har talt med hende om, at det med at ligge på bamse, kun er noget man gør, når man er alene, hvilket hun respekterer, men hun undrer sig over, hvorfor det er sådan. For måske et år siden begyndte det at eskalere, og det var næsten umuligt for hende at falde i søvn uden at ligge på bamsen. Eftergånden er vi begyndt at opfatte det som et problem, at hun ikke kan finde roen på anden vis. Vi har forsøgt med massage ud over, at hun får godnathistorie og godnatsang, men det hjælper ikke, og vi er derfor gået væk fra massagen for ikke at trække putteritualet i landgdrag. Vi mærker ikke denne indre uro på anden vis eller andre tidspunkter. På et tidspunkt her i efteråret besluttede hun sig for, at nu ville hun ikke sove med bamse mere. Jeg må indrømme, at vi åndede lettet op og troede, at hun var vokset fra det. Det varede godt en måned, og nu ligger hun igen på bamsen hver aften, uanset hvor træt hun måtte være. Vi søger derfor råd og vejledning til, hvordan vi kan hjælpe hende med at falde i søvn, så det at ligge på bamsen bliver et tilvalg fra hendes side og ikke den eneste løsning på at falde i søvn. Vi ser frem til at høre fra jer. Vh Anne


Svar

Kære Anne.

Jeg kan godt forstå din bekymring, om hvorvidt din datters ‘gnubberi’ med sin bamse er ved at tage overhånd, og dine tanker om, at det er problematisk, at det er den eneste måde hun kan finde ro på, når hun skal sove. Jeg vil dele et par overordnede tanker med dig om din datters adfærd og komme med et par konkrete råd til, hvad I kan prøve at gøre.

Det er helt normalt!

Allerførst er det vigtigt at sige, at det er fuldstændig normalt, at børn viser interesse for deres kønsorganer og rør ved sig selv med fx en bamse. Det er en fase de fleste børn går igennem i barndommen – nogle er mere optaget af det end andre. Så der er ikke som sådan noget unormalt ved, at din datter gnubber sig med sin bamse. Helt små børn har erogene zoner ligesom voksne, og det kan være en rar følelse for dem at røre ved dem selv eller gnubbe sig med en bamse. Vi voksne kan hurtigt komme til at tillægge det mere end det egentlig er, fordi vi forbinder det at røre selv sig som en seksuel adfærd. Det er det ikke for børn, det er blot noget, der føles rart, og det er en måde, som børn lærer deres krop at kende på. Det er nok også derfor, at din datter ikke forstår, hvorfor hun må ikke må gøre det, når der er andre tilstede, for i hendes verden er det blot noget, der føles rart og ikke noget der er forkert (eller seksuelt). Men jeg tænker, at I gør det helt rigtige ved at fortælle, at det er noget man gør, når man er alene, selvom det kan være svært at forklare hende præcist hvorfor.

Kropslig stimuli eller utryghed

Hendes gnubberi skal selvfølgelig ikke tage overhånd ved fx at være den eneste måde, hun kan finde ro på, når hun skal sove. Når nogle børn er meget optaget af at røre ved dem selv eller gnubbe sig med en bamse kan det handle om, at barnet mangler kropslig stimuli og -kontakt, og bruger gnubberiet som en måde at få kropslig stimuli på.

Det kan også handle om, at barnet føler utryghed, fx hvis der er sket i skift i barnets liv i form af fx institutionsskift, uro i familien eller lignende, så kan barnet bruge gnubberiet som en måde at komme væk fra det utrygge ved at fokusere på det dejlige.

Hvis I mistænker, at en eller begge af de her to mulige grunde kan have spille ind, så er det vigtigt, at hun får masser af kontakt og opmærksomhed fra jer. Massage, kildeture, holde i hånden, nusseri osv. er måder der kan opfylde barnets behov for kropskontakt. Hvis det handler om, at der er sket noget i hendes liv for nylig, så er det vigtigt at rette fokus på det og snakke med hende om det.

Konkrete ting I kan prøve

Det kan selvfølgelig også sagtens være, at det ikke har noget at gøre med, at hun føler utryghed eller mangler kropslig kontakt fra jer. Det kan simpelthen også bare være noget, hun har vænnet sig til at gøre inden sengetid, fordi det er rart og afslappende efterfølgende, og at det egentlig bare er en fase hun går igennem. Hvis I synes det har taget overhånd, er det okay at tage bamsen væk. Men så er det vigtigt at give hende et alternativ til bamsen – i hvert fald i en periode indtil hun har vænnet sig til at falde til ro uden. I kan prøve med en kugledyne til børn for at afprøve om det kan være en sanseintegrations problematik. Kugledynen stimulerer sanserne og kan være et alternativ til den stimuli, hun opnår ved at gnubbe sig med bamsen. Det giver også en øget kropsbevidsthed, for når barnet bevæger sig, trykker kuglerne forskellige steder, og det kan give barnet en ro at mærke det. Det er ikke for alle børn, men kan være, at det lige præcis er det redskab, der kan give din datter ro.

I stedet for bamsen, kan I også give hende en sansebold (prikbold), som også er med til at stimulere sanserne. Den kan I massere hende med eller hun kan selv ligge med den.

I kan også prøve med meditations musik  eller en anden form for berolignede musik, eller genoptage massagen. For at der skal være en effekt med massagen, er det bedst at gøre det dagligt i 2 ugers tid. Det kræver selvfølgelig lidt mere af jer til puttetid, så det kan være, at I kan afprøve nogle af de andre ting, hvis I ikke føler, at I har overskuddet til massage dagligt, for det kræver selvfølgelig en del af jer.

Når I tager bamsen væk fra hende, så er det vigtigt at I ikke skælder hende ud, hvis hun gerne vil have bamsen. Det er vigtigt at hun ikke får en følelse af skam og skyld over at ville have bamsen, for som sagt er det helt naturligt, og det er vigtigt for hendes senere seksualitet, at hun ikke forbinder det at røre ved sig selv, som noget skyldigt eller skamfuldt. Men det er okay at tage bamsen væk og blot sige “den skal du ikke bruge lige nu”, og så præsentere et alternativ fx læse en bog eller bruge nogle af de sansestimulerende redskaber som sansebolden eller kugledynen. Jeg tænker også, at det er okay, hvis hun bruger bamsen en gang i mellem, men som sagt er det jer, der vurderer, hvornår det tager overhånd.

Det er højst sandsynlig en fase

Du fortæller, at du ikke oplever at din datter har samme uro ved sengetid som på andre tidspunkter i løbet af dagen, så husk på, at det højst sandsynlig er en fase jeres datter går igennem lige nu, og vil gå over igen – medmindre det handler om noget andet end at det blot er rart for hende fx at hun mangler opmærksomhed eller føler utryghed. I kan også prøve at snakke med jeres sundhedsplejerske, som måske bedre kan fornemme, om det blot er en vane eller fase, eller om det handler om noget dybere.

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker og råd, og du er altid velkommen til at henvende dig igen, hvis du har flere spørgsmål eller tanker, du vil dele.

Mange hilsner Pernille