Positiv opmærksomhed

Spørgsmål

Amalie, 36 år, kvinde

Hej. Jeg har to meget forskellige piger på 7 og 10 år. Helt kort og konkret. Jeg har ikke muligheden/ chancen for at give dem positiv opmærksomhed. Det lyder i mit hoved (og de videoer de laver, hvor jeg får filmet mig) som om at jeg hele tiden er sur, skynder på dem eller skælder ud – hele tiden! Jeg vil MEGET gerne ændre det for det kører i ring, hele tiden!! Hvordan får man tingene sagt og hørt på en positiv, konstruktiv og lettere måde?? Vh. Hende den “sure”.. 😔


Svar

Kære “sure”,

Først og fremmest: hvor er du sej, at du skriver! Rigtig mange forældre kender til det, du beskriver. Men ikke ret mange vil indrømme det. Og stort set ingen taler om det.

Som forælder i en hverdag fyldt med arbejde, skole, madpakker, fritidsaktiviteter, legeaftaler, forældremøder, klassekager og meget andet, kan man blive drænet for overskud og føle, at man hele tiden er to skridt bagud. Det kan give oplevelsen af, at man ikke laver andet end at være sur, at skynde på og at skælde ud. Det er en ganske ubehagelig oplevelse, og så snart ungerne er gået i seng, og man måske har en smule tid for sig selv, kan få følelsen af, at det har været endnu en øv-dag, fyldt med vrede og frustrationer.

Jeg kan trøste dig med, at du langt fra er den eneste, der har det sådan. Stort set alle forældre kender til den oplevelse. Men helst skal det være en oplevelse man kun har nogen gange, og ikke hele tiden, som jeg fornemmer, er det du har.

Hør nu på mig!

Noget af det mest frustrerende man som forælder kan møde, er når ens barn ikke lytter til det man siger. Man siger tingene igen og igen, og alligevel hører barnet ikke efter. Og når ikke barnet hører, SÅ MÅ DET JO VÆRE FORDI MAN SKAL TALE HØJERE OG MERE PRÆCIST! Og til sidst hører man sig selv bjæffe den ene kommando af sted efter den anden; fuldstændig skrællet for al positivitet og glæde – kun essensen er tilbage. Og lige lidt hjælper det. Men hvordan kan man få hverdagen til at glide, så alle når ud af døren til tiden, og alle når det de skal, uden at man selv bliver krigsgeneral, der konstant kommanderer?

Når vi som forældre skælder og smælder trænger det vi siger som oftest ikke ret godt ind. Når vi derimod kan sige tingene stille og roligt, og tage en snak med vores børn om, hvorfor vi ikke vil have at de slår deres søskende eller hvorfor vi bliver nødt til at komme af sted på et helt bestemt tidspunkt, så skaber det som oftest meget større resonans.

Men det kan være rigtig svært i praksis, for man kan blive så frustreret, når ungerne ikke lytter, og tingene ikke sker på den måde og i det tempo, man gerne havde set. Og hvad gør man så?

Skab overskud

Det kan lyde banalt, men jo mere overskud du har, des lettere vil det være for dig at holde en positiv og konstruktiv tone, når du henvender dig til dine børn. Men hvordan gør man lige det der med at skabe overskud? Heldigvis er der en hel del ret små og simple tricks man kan bruge.

Inddrag dine piger så meget som muligt i dagligdagens gøremål, så de lærer, at for at jeres hverdag kan fungere, så er alle nødt til at hjælpe til. På den måde kan der også være opgaver, som du helt slipper for at udføre (fx at rydde op efter morgenmaden, at pakke tasker, etc.), så du får mulighed for at gøre andre ting.

Lær dine piger, at hvis man ikke står tilpas tidligt op om morgenen, så kan man ikke nå at få noget morgenmad. De fleste børn, der har oplevet at stå for sent op, og derfor ikke nå at få morgenmad et par gange eller tre finder ud af, at det faktisk er federe at stå lidt tidligere op, og så kunne nå at få noget i maven inden dagen for alvor starter.

Når du mærker, at du skælder ud eller skal til at gøre det, så giv dig selv et øjeblik, hvor du enten tæller til 10 eller du forlader lokalet et øjeblik eller hvad der nu virker for dig, og kom tilbage når du er faldet til to. Så kan du genoptage samtalen hvor den slap, og i stedet for at skælde ud, stille og roligt fortælle dine piger, hvad du blev sur over og hvorfor. På den måde får du stadig fortalt dem, at det der skete ikke var i orden, men du undgår den direkte skældud – og erstatter den i stedet med en irettesættelse.

Skab resonans

Jo bedre du er til at sige tingene stille og roligt, des større resonans vil det også have hos dine piger. Uanset om man er barn eller voksen, så er det markant lettere at tage det ind som andre siger, hvis de siger det stille og roligt, og uden store følelser. Og man får også meget lyst til at lytte til hvad der bliver sagt.

Lyt

Og apropos lytte: ligesom det er vigtigt, at dine piger lytter til dig, så er det vigtigt, at du lytter til dine piger. For nogen gange kan der være en grund til, at de ikke lige kommer første gang du kalder, eller de ikke lige sætter tallerkenen i opvaskemaskinen med det samme. Måske er de i gang med noget, som de gerne vil gøre færdig først. Måske skete der et eller andet spændende uden for vinduet, som de bare MÅTTE se. Måske har de ikke hørt dig eller bare glemt det, de skulle. Der kan være 117 årsager til, at børn ikke gør det man beder dem om. Nogle gange er det fordi de ikke vil. Andre gange er det fordi, de er optagede af noget andet. Ligesom det er vigtigt, at dine piger lytter til dig, er det derfor også vigtigt, at du lytter til dine piger. På den måde viser du dem to ting: 1. at du gerne vil tage dig tid til at lytte til dem, og se tingene fra deres perspektiv, og 2. at de også har noget at skulle have sagt om, hvordan tingene foregår hjemme hos jer.

Tal med dine døtre om, hvordan I gerne vil have, at tingene skal foregå hjemme hos jer

Og det bringer mig videre til det sidste punkt: at I taler sammen om, hvordan tingene skal foregå hjemme hos jer. Hvis dine piger oplever, at du lytter til dem, og at de bliver hørt i deres forslag og indvendinger, så vil de være meget mere tilbøjelige til at lytte til, hvad der bliver sagt, fordi de oplever at have medbestemmelse, og at deres meninger også tæller.

Dog skal man også huske, at med den alder dine piger har, så er de godt på vej ind i den præpubertære fase, hvilket kan give en hel del kontroverser (og ikke mindst grå hår). Det betyder, at selvom du gør alt hvad jeg har foreslået her, så vil der stadig være situationer, hvor dine piger er på tværs og hvor du vil føle, at du er tilbage til at skælde ud, skynde på og være sur. Men forhåbentlig kan mine råd være med til at mindske forekomsten af de situationer.

Jeg håber du kan bruge det, og ønsker dig alt det bedste!

Mange hilsner,

Nanna