Søvn problemer

Spørgsmål

Nillepige, 27 år, kvinde, ja

Hej har en søn der fylder 2 her til juni for en lille måned siden var der ingen problemer med søvn og vi kunne sige godnat og han lagde sig til at sove med det samme men nu bliver han ulykkelig og græder helt vildt når vi går og det hjælper ikke noget at vi er inde ved ham han lægger sig først til at sove når han kommer ind mellem mor og far i vores seng Hvad kan jeg gøre så han vil sove i hans egen seng igen


Svar

Kære Nillepige.

Tak for dit spørgsmål. Jeg vil gerne starte med at sige, at det, du oplever der sker med din søn, er ganske normalt, og er der noget de fleste børn går igennem i hans alder og i et par år frem. Men det ændrer selvfølgelig ikke på, hvor frustrerende og drænende det kan være som forælder, så jeg vil komme med et par råd, som jeg håber vil kunne hjælpe på din søns søvnudfordringer.

Jeg gætter på, at I begge sikkert har prøvet rigtig mange forskellige ting, for at få ham til at sove i sin egen seng igen. Og hvordan man putter børn kan nærmest være en videnskab, så det bedste man kan gøre, det er egentlig at prøve sig frem og gøre det, der føles rigtigt. Derfor vil jeg foreslå lidt forskellige muligheder, og så kan du prøve det, der giver mest mening for jer.

1. Kig på om der har været ændringer

Det første der er vigtigt at kigge på, er, om der har været nogle ændringer i hans liv for nylig. Som sagt er det ganske normalt for børn i hans alder, at det pludselig bliver udfordrende at falde i søvn eller sove selv, men det kan også skyldes ændringer, der gør, at barnet har mere brug for sin mor og far end ellers for at føle sig tryg. Det kan være ændringer i daginstitutionen, noget i jeres familie, eller at der sker meget fysisk og socialt med ham, som gør, at han hurtigere er mættet og dermed træt. Hvis det er tilfældet, vil jeg anbefale at lade ham sove ved jer i en periode, for det er vigtigt, at han føler sig tryg, hvis der sker meget i hans liv lige nu. Og når han har vænnet sig til ændringerne, vil jeg anbefale at prøve nogle af nedenstående råd. Og som sagt kan det også være, at det slet ikke handler om ændringer, men man kan godt overse små ændringer i hverdagen, som vi som voksne ikke tænker så meget over, men som har enormt betydning for de små.

2. Put inden trætheden rammer

Det, der er fælles for de fleste små børn er, at når de er overtrætte eller bare rigtig trætte, så reagerer de lidt uhensigtsmæssigt – nemlig ved at kæmpe i mod søvnen. Og det lyder til, at han har rigtig svært ved at overgive sig til søvnen, når han er selv. Derfor kan det være en idé at putte ham inden han bliver overtræt, for han vil højst sandsynlig kæmpe i mod søvnen. Lige nu forbinder han sikkert sengetid med noget negativt, og det skal ændres. Hvis I ikke allerede gør det, så tag jer rigtig god tid til putningen. Fx. spis aftensmad tidligt kl. 17.00, så han er klar til at blive puttet inden kl. 19.30. Hav faste badetider, og tag jer god tid med at hygge med badet, indfør fast en godnathistorie eller sang. Forlad derefter hans rum umiddelbart efter og samtidig sig til ham: “sov godt, skat. Jeg kommer og kigger til dig om lidt” og så gå og komme tilbage efter kort tid (i starten måske 10-30 sekunder, og så i takt med at han vænner sig til det, og finder ud af, at man faktisk kommer igen, så kan intervallet blive længere og længere). Det er vigtigt at forsikre ham om, at man kommer tilbage.

Hvis han har svært ved at I går, så lov ham, at han gerne må komme ind til jer, når I går i seng, men han skal starte natten hos sig selv.

Hvis det er helt umuligt at putte på hans eget værelse, så put ham på jeres. Det vigtige lige nu er, at han lærer at forbinde sengetid med noget positivt og rart, og ikke noget negativt. Når han har lært de her faste aftenritualer, kan I prøve at rykke ham ind på hans eget værelse, men først når han forbinder sengetid med noget godt.

I kan også gøre det, at I bærer ham ind i hans egen seng, når han er faldet i søvn, så han lærer, at natten soves i egen seng. Hvis I gør det, er det dog vigtigt, at I gør det klart for ham på forhånd, at det er det, der kommer til at ske, så han ikke bliver bange eller forskrækket over at vågne op i sin egen seng.

3. Stræk sengetiden

Hvis det på ingen måder virker med en lang putterutine, kan I også prøve det modsatte, nemlig at I i en periode kan gøre det, at I strækker sengetiden til et tidspunkt hvor I ved, at han er træt og vil falde i søvn. Det der stadig er afgørende er, at han lærer at sengetid ikke er et tidspunkt, hvor man bliver ked af det og græder. Derfor skal I stadig køre de samme aftenrutiner, som I måske allerede kører nu, for at han bliver ved med at se de samme rutiner, og lærer, at inden sengetid er der nattøj, tandbørstning, godnathistorie fx. så han på den måde forbinder sengeting med de ritualer og ikke gråd og at være ked af det. Og hvis det lykkedes, kan I gradvist rykke sengetiden tidligere og tidligere.

Med den her strategi er det vigtigt, at middagsluren er samme længde som den er nu, selvom han vil være mere træt end han plejer. Men det er helt okay. Og hvis det er helt håbløst at få ham puttet i sin egen seng, så lige som med metoden ovenover, så start med at putte ham jeres seng, selvom I ikke er der, så han lærer sengerutinen – for det er den vigtigste lige nu, og når han så har lært den, så kan I prøve med at få ham ind i hans egen seng.

4. Vær tæt på ham, når han skal sove.

Hvis han er ved at nå dertil, hvor han er meget bevidst om, hvad der foregår omkring ham, så ved han nok godt, at når han bliver puttet, så er I stadig vågne, og det er helt sikkert meget sjovere at være sammen med jer end at sove. Så når I har kørt aftenrutinen igennem, prøv så at bliv så tæt på ham som muligt. Fx ordn vasketøj lige ude foran hans dør, så han kan høre, at I er i nærheden. Det skal gerne være sådan, at han ikke behøver at råbe efter jer, men at han ved, at I er lige ved ham. Hvis han slet ikke kan håndtere, at I går, så prøv at se, om I kan ordne noget på værelset mens en lille natlampe er tændt. På den måde ser han også, at der ikke sker noget spændende, når han skal sove, og at han helt roligt kan slappe af, fordi han ikke går glip af noget.

5. Anerkend det er en fase, hvor han har brug for jer

Alle børn går i gennem faser – nogle, der er rigtig dejlige, og nogle, der kræver lidt mere af en. Alle små børn har brug for al den tryghed og kærlighed de kan få i de første leveår, hvor hele deres fundament dannes. Så det kan sagtens være, at hans behov for at sove mellem jer er en fase han går igennem, hvor han har brug for ekstra omsorg og tryghed. Hvis ingen af de andre metoder, jeg har foreslået, lykkedes, tænker jeg, at den sidste mulighed er at acceptere, at det han har brug for lige nu, er enormt meget tryghed fra jer, som betyder, at han har brug for at sove med jer i en periode. Og hvis det bare er sådan, så er det bedste I kan gøre, det er at nyde, at han vil jer, for om ikke så lang tid, vil han være klar til at sove alene – og helt sikkert nyde det.

6. Hvad har du brug for?

Det kan være rigtig hårdt at kæmpe med ens barns nattesøvn, og det går nok også udover din egen. Så det er også vigtigt at du tænker på, hvad DU har brug for. For jo bedre du har det, jo mere overskud har du også til at håndtere de hårde perioder. Så husk at mærk efter, hvad du trænger til.

Jeg håber, at du kan bruge nogle af rådene, og ellers prøv at mærke efter, hvad du fornemmer er det rigtige for din søn. Der er mange kloge mennesker, der mener en masse forskellige ting, så derfor er det bedste man kan gøre, når intet virker, det er at lytte til sine egne instinkter. Men jeg håber, at I finder en metode som virker for jer og jeres søn.

De bedste hilsner,

Pernille