vrede

Spørgsmål

Mina, 30 år, kvinde

Hej. Jeg har en datter på 8 år som er utrolig hurtig til at blive sur, hvordan kan jeg få hende til at tackle sin vrede? Hilsen forvirret mor


Svar

Kære Mina,

Tak for dit brev! Vrede kan være en rigtig svær følelse at håndtere, både for den der er vred og for den/dem det går ud over. Derfor er det også rigtig godt, at du skriver her.

Du skriver, at din datter bliver hurtigt sur, og du gerne vil lære hende at tackle hendes vrede. Ud fra det du skriver, antager jeg, at du oplever, at din datter “nemt” bliver sur – også over små ting – og du gerne vil lære hende at reagere mere “passende”.

Vrede og surhed er individuelt

Når vrede og surhed kommer pludseligt og over små ting, hvor man som udenforstående ikke tænker, at der er grundlag for, at den anden skulle blive vred, kan det være enormt frustrerende at være tilskuer eller modtager til. Der er dog stor forskel på, hvad vi hver især oplever, som berettiget og uberettiget vrede. Måske er der nogle ting, hvor du tænker, at det ikke er noget at hidse sig op over, men din datter alligevel bliver sur, og har følelsen af, at hendes verden bryder sammen. Det kan give mange konflikter mor og datter imellem og kan være rigtig hårdt for stemningen der hjemme.

Ikke desto mindre, er din datters følelser helt reelle, for hun reagerer ud fra, hvordan hun oplever situationen. Du skriver, at din datter er 8 år. Jeg tænker derfor, at hun formentlig er på vej ind i den præpubertære fase, hvor hormonerne så småt begynder at melde sig på banen. Derfor kan hun også godt have nogle mere ekstreme reaktioner på de situationer hun havner i, end der måske synes “passende” udefra. Men det ændrer ikke ved, at det er den oplevelse hun har, og det hun reagerer på.

Så hvad kan du gøre for at hjælpe din datter?

Tal med din datter

Du kan tale med din datter om, hvad det er hun oplever når hun bliver sur. Hvad det var der skete, og hvorfor hun blev sur. Det er bedst at tage den slags snakke, når hun er faldet ned igen. Det er ikke nemt at tale rationelt, når man er i sine følelsers vold, så giv hende tid til at køle af. Ved at snakke med hende om det, kan du også blive klogere på, hvorfor hun reagerer som hun gør. Samtidig giver det dig en mulighed for, at tilbyde hende nogle alternative handlemuligheder, i stedet for at blive vred.

Giv din datter plads

Giv din datter et frirum, hvor hun kan være vred og sur. Når hun bliver sur, så giv hende lov til at smække med døren og lukke sig inde på sit værelse til hun er raset ud. På den måde viser du hende, at det er i orden, hun har de følelser, hun har, men at du samtidig ikke vil stå model til et møgfald, hver gang I er løbet tør for mælk, hendes yndlingsbukser er i vaskemaskinen, eller det er den forkerte slags cornflakes I har i skabet.

Acceptér din datters udsving

Acceptér at din datter er på vej til at komme i puberteten og blive teenager. Det er en tid præget af store humørsvingninger og en hel masse opgivende blikke fra din datters side efterfulgt af et “mor, hvor er du åndssvag!” Det kan være en rigtig frustrerende tid for både mor og datter, men det er en del af pakken, som man er nødt til at acceptere. Hvis du bliver vred når din datter bliver vred, ender I med, at stå i hver jeres hjørne og råbe ad hinanden. Hvis du i stedet kan rumme hende i hendes vrede og surhed, tror jeg du vil opleve, at hun får lettere ved selv at tackle sin surhed og I også får et tættere bånd. Det er ikke noget, der sker natten over, men med tid og tålmodighed kan det lade sig gøre.

Der er altså ikke nogen nem og gylden vej til, at lære din datter at tackle sin vrede. Særligt fordi den formentlig, til dels i hvert fald, er hormonelt betinget. Men ved at følge de tre råd jeg har listet oven for, tror jeg du vil opleve, at det bliver nemmere for jer begge to at være i.

Jeg håber du kan bruge svaret!

De bedste hilsner,

Stine