fbpx
FDFTonselegelege-app-101200px

I tonselege får man brugt kroppen og kommer tæt på hinanden

Tonselege kan virke vilde og farlige. Men det kan også være lege, hvor man kommer tæt på hinanden, uden det handler om at løbe eller skubbe.

Kamplege, tumlelege, styrkelege. I FDF kalder vi de vilde, kropslige lege for tonselege. Udefra kan disse lege virke voldsomme, men det ofte FDF-lederens yndlingslege, fordi man i tonselegen for alvor får brugt kroppen og kommer tæt på hinanden.

FDF har en onlinedatabase fyldt med lege. En af de mest søgte legekategorier i databasen er tonselege. Tonselege kan virke vilde og måske farlige, men de favner bredere end dette. Tonselege kan også være de lege, hvor man kommer tæt på hinanden – uden det handler om at løbe hurtigt eller skubbe til hinanden. Et eksempel på en sådan leg er klassikeren Kluddermor.

Tilpas legen alder og styrke
“Lige børn leger bedst”, siger man. Og når det kommer til tonselege kunne man tilføje “Lige stærke
børn leger bedst”. Det er klart, at legen bliver sjovest, hvis styrkeforholdet er nogenlunde ens.
Det er vigtigt at huske på, at alle lege kan modificeres, så de passer til alle aldersgrupper. Belgisk bankebøf har ikke nødvendigvis de samme regler blandt en flok store børn som en gruppe yngre.

Et forslag kunne være at varme op til tonselegen med en anden leg, der har mindre kropskontakt, som Frugtsalat eller en anden rundkredsleg. På den måde får deltagerne mulighed for at blive trygge ved at lege inden den meget fysiske leg.

Fem spørgsmål til overvejelse inden I går i gang

  • Kan deltagerne fordeles bedre, så vi mindsker risikoen for tilskadekomne?
  • Hvilke regler skal vi have på plads, inden vi går i gang med at lege?
  • Kan vi indføre en stop-regel, hvis børnene føler det bliver for hårdt?
  • Hvilken leg kan vi starte med, der kan få os tættere sammen, inden vi skal i gang?

Tonselege

  • Kluddermor
  • Fød en bjørn
  • Trække gulerod
  • Belgisk bankebøf

Find reglernehttp://legedatabasen.dk

Dette indlæg er skrevet af FDF. De er eksperter i leg og læring, som er en helt central del af FDF’s fællesskaber. Lege er gode øvelser i at indgå i forpligtende fællesskaber og forholde sig til andre mennesker.