fbpx

Lommepenge - er det en god idé?

Tror dit barn også, at du bare kan køre dankortet igennem, når der kommer nye legetøjskataloger?

Som forælder tager man sig ofte til hovedet, når det kommer til de små børns syn på penge.

Men hvordan kommer du i gang med at forklare dem om økonomi?

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Danske Bank viser, at 7 ud af 10 forældre giver deres børn lommepenge. Og det er simpelthen fordi, det er en rigtig god idé, at give børn en tidlig forståelse for pengenes værdi. Allerede gerne fra 7-års alderen.

Ved selv at skulle spare op, får børn en klar indsigt i, hvordan penge kan give dem adgang til dé ting, de drømmer om – men også at de kan slippe op, hvis de ikke prioriteres rigtigt.

Du skal naturligvis finde den model, der passer bedst til dit barn. Her får du fem varianter.

Samvittighed
Denne model har ikke en naturlig sammenhæng mellem, hvad barnet får i lommepenge og hvad det skal bidrage med i form af huslige pligter. Det er et godt redskab til at lære barnet om, at have sine egne penge.

Faste pligter
Barnet har en række faste pligter, der udløser et fast beløb. Her er der ingen slinger i valsen – og du kan modregne i beløbet, hvis opgaverne ikke bliver klaret.

Timeløn
Her får barnet penge pr. opgave. Det er med til at skabe forståelse for mængden af arbejde og størrelsen på udbetalingen.

Foræring
Her giver du barnet et fast ugentligt beløb uden at det skal yde noget til gengæld. Det gives ud fra aftalen om, at barnet selv sørger for at læse sine lektier og komme afsted til fritidsinteresser. Egner sig bedst til lidt større børn.

Total selvbestemmelse
Denne model egner sig også godt til de lidt større børn, der har lært at administrere et fast månedligt beløb, som skal dække tøjindkøb, fornøjelser og mobilregning.